FAQ


Frequently asked questions (FAQ):

A continuació us mostrem una sèrie de preguntes que es solen repetir freqüentment. En molts de casos, no hi ha una sola resposta a la pregunta i segurament la nostra tampoc és la més vàlida. En tot cas, us pot servir d'ajuda en cas que necessiteu resoldre qualsevol dubte.


A part d'aquesta web, teniu més informació que pugui fer servir per presentar als pares o per saber-ne més?

Sí, a part de tot el contingut d'aquesta web, també teniu a la vostra disposició les diapositives de la presentació de la segona edició del codeclub a les biblioteques que vam fer per els voluntaris i que condensa amb més detall les idees que hi ha a darrera dels Codeclubs. Us la podeu descarregar aquí.

Si ho desitgeu també us podeu descarregar aquí la presentació de la primera edició del codeclub a les biblioteques que vàrem fer el dia 3 de setembre de 2014 al Palau Marc.

El cartell promocional del Codeclub a les biblioteques, es pot descarregar?

Sí. Si voleu fer més promoció del vostre club a la biblioteca o al vostre barri, ciutat o poble us podeu descarregar el cartell promocional del Codeclub a les Biblioteques en diferents formats i resolucions al nostre repositori Github.

Com puc accedir a la resta de materials que utilitzeu als Codeclubs?

Si teniu ganes de veure la resta d'activitats que tenim preparades pels Codeclubs, podeu accedir-hi a través d'aquesta mateixa web a l'apartat de materials, on podreu trobar a part dels materials del primer i segon curs, les Scratch Cards, una sèrie de reptes i altres sorpreses.

A part, si voleu accedir als documents font utilitzats per generar les pràctiques o voleu tenir més informació sobre les habilitats que es treballen en cada pràctica, podeu accedir directament al repositori Github on estan totes actualitzades.

Com podem repartir-nos les tasques entre els dos voluntaris?

Aquesta és una pregunta difícil de contestar perquè va molt lligada a les habilitats que tingueu cada un. Per exemple, si els dos voluntaris teniu coneixements amplis de programació, potser us interessarà repartir-vos els alumnes en dos parts, o potser preferiu repartir-vos els punts de cada taller i aprofundir-ne més. En tot cas, és molt aconsellable que trobeu una combinació que us permeti poder conversar i discutir tranquil·lament amb cada un dels alumnes del taller quan sigui necessari. Aquesta és la part més interessant dels tallers, i probablement us la vulgueu repartir per poder assaborir-la els dos. Penseu que en aquestes converses és quan els alumnes realment poden expressar les seves idees i vosaltres guiar-los cap a una solució factible.

Què fer quan arriben els alumnes a l'aula?

El nostre consell és que els hi expliqueu que s'han d'esperar fins que tothom estigui assegut al seu lloc. Un cop asseguts, us pot interessar mantenir-los atents no permetent-los que engeguin les pantalles dels ordinadors fins que vosaltres no els hi doneu l'ordre. A nosaltres ens agrada molt comentar els projectes de la setmana anterior a l'inici de cada sessió. Els alumnes arribaven al seu lloc, esperàvem que tothom estigués col.locat, i utilitzant un projector comentàvem plegats què havia estat el més interessant de la sessió anterior i quins trucs havien utilitzat per aconseguir el que se'ls demanava a cada punt.

Cal que cada alumne tingui un lloc assignat o poden triar un lloc cada cop?

Això també depèn de vosaltres. Normalment els mateixos alumnes van triant el seu lloc a mesura que passen les primeres sessions segons qui tenen al costat. Si decidiu mantenir els nens al mateix seient cada cop però veieu que la configuració que han triat els despista perquè un té ganes de jugar, no dubteu en provar canvis. Nosaltres vàrem provar les dues configuracions i cap es va mostrar més efectiva que l'altra.

Què fer quan un alumne s'encalla en algun punt?

La resposta a aquesta pregunta pot anar lligada a com us hagueu repartit les tasques, ja que un dels dos voluntaris pot fer la tasca d'explicar amb més deteniment les pràctiques en el cas que algú s'encalli. En el cas que no ho feu així, el nostre consell és que en un primer moments els intenteu fer reflexionar sobre la solució sense dir-la explícitament, o a través d'algun exemple més senzill. En el cas que veieu que l'alumne no avança, intenteu donar-li la resposta de la forma més senzilla possible.

Cal que els alumnes duguin auriculars?

És recomanable. Algunes pràctiques estan pensades perquè els personatges emetin sons. Si penseu que la biblioteca no en disposa d'un nombre suficient o us voleu evitar problemes provocats pel fet de que algun no funcioni, comenteu als nens que se'ls portin de casa. Si tots els alumnes disposen d'auriculars, solen estar més concentrats en el que fan.

Com fer-ho per demanar l'atenció dels alumnes?

Aquesta també és una pregunta difícil de contestar perquè dependrà molt del vostre perfil i com gestioneu les els tallers. Ara bé, normalment es solen establir uns codis de comunicació entre els alumnes i els caps de tallers durant les primeres sessions. Assegureu-vos que deixeu clar des del primer moment quin serà el gest o el símbol que farà que tots els nens deixin de treballar i es us escoltin. El nostre club es realitzava en una sala d'ordinadors petita, i picar de mans dues vegades ens era suficient per reclamar l'atenció dels alumnes.

És necessària una eina de recompensa de l'esforç com el Classdojo?

No és necessària tot i que el nostre consell és que la feu servir àmpliament, ja que té molts beneficis tant pels nens com per vosaltres a l'hora d'avaluar el progrés dels alumnes. Nosaltres vàrem estar utilitzant durant tot l'any el Classdojo i n'estem encantats. Un dels punts més interessants que vàrem trobar darrera d'aquesta eina és que els mateixos alumnes, un cop es varen familiaritzar amb els punts que s'avaluaven (treball en equip, acabar a l'hora, ajudar als companys, etcètera...), s'autoavaluaven de forma objectiva prèviament al nostre anàlisi de com havia anat la classe.

Per què és tant important reforçar el comportament positiu dels alumnes?

Reforçar el comportament positiu dels alumnes és vital pel seu aprenentatge. Penseu que pels alumnes, els caps de taller són figures importantíssimes. El fet que els caps de taller siguem capaços de dir-los que l'activitat que han portat a terme és molt interessant, els reforça la seva autoestima i la seva capacitat d'introduir noves idees creatives als jocs. A part, el reforçament positiu davant dels companys els ajuda a equilibrar les seves relacions a dins del grup i a evitar que es despengin.

El reforçament positiu és una eina molt potent que ens permet aprendre sense por. Hi ha nombrosa literatura a la xarxa d'aquest concepte però si no n'acabeu d'estar convençuts, mireu aquesta xerrada d'en Sumatra Mitra que a nosaltres ens han inspirat moltíssim i que explica molt millor que nosaltres fins on pot arribar el reforçament positiu. Doneu-li un cop d'ull, no us en penedireu.

Què fer quan un alumne es porta incorrectament?

Aquesta situació sol ser insòlita, però no és descartable i algun cop us trobareu amb algun alumne que aquell dia no té ganes de treballar. El nostre consell aquí és que intenteu abans de tot parlar amb ell sobre el seu comportament fent-li entendre que aquesta és una activitat voluntària i que probablement hi ha una llista d'alumnes que no han tingut la mateixa sort que ell. Això sol ser suficient per calmar-lo. En aquest cas, les eines de recompensa de l'esforç us poden ser molt útils ja que les podeu utilitzar per plantejar-li a l'alumne que el seu comportament té conseqüències a nivell de punts negatius, mentre que la resta d'alumnes molt probablement en tindran de positius.

En el cas que el comportament negatiu sigui reiterat, poseu-vos en contacte amb la responsable de la biblioteca i valoreu parlar-ne amb els pares per estudiar si cal que l'alumne continuï o cal donar-li pas al següent alumne de la reserva.

Perquè és important no tenir pressa?

Perquè tal com deia algú, la vida autèntica és la que es viu al ritme del pas d'una vaca. L'objectiu de l'activitat és introduir als alumnes a la programació d'ordinadors, però també fomentar la seva creativitat mentre s'ho passen bé, i això només passa quan no es té la sensació d'anar a tota velocitat. No tingueu dubtes a recalcar algun punt de la pràctica si creieu que és vital pel seu desenvolupament. Deixeu que els nens tinguin temps per pensar cada punt i no us preocupeu si no compleixen els timings que us havíeu proposat. El calendari és prou ampli com perquè tots els nens puguin assolir tots els objectius que ens hem plantejat. Al final de cada sessió deixeu que juguin als seus jocs amb els companys. Veure'ls jugar amb els seus propis jocs no té preu.

Perquè cal adaptar el projectes al ritme de cada alumne?

Sí, definitivament. Seguir una pauta estàndard on tots els nens van seguint cada un dels punts de forma paral·lela és, segons el nostre criteri, un error. Pel contrari, nosaltres pensem que és precisament la diferenciació el que fa tant positiva una activitat com el Codeclub a les biblioteques. Penseu que una de les raons principals per les quals sou dos voluntaris és precisament aquesta, de que sigueu capaços d'adaptar-vos als projectes de cada nen. Així doncs, haureu de ser capaços de veure en cada cas que se li pot demanar a cada nen segons les seves habilitats i reforçar-ne el seu progrés independentment del nivell assolit en comparació amb altres alumnes.

Perquè cal incentivar que els alumnes més avantatjats ajudin a la resta?

Aquest és un dels nostres descobriments més positius de la nostra experiència durant tot l'any passat. El fet de que deixeu que els alumnes més avantatjats puguin ajudar als altres fa que aquests es sentin molt reforçats respecte al grup, al mateix temps que incentiva a la resta d'alumnes a seguir el mateix camí. Afavorint aquest comportament generareu una dinàmica entre els alumnes molt positiva, ja que en molts moments és probable que els alumnes prefereixin preguntar-se els dubtes entre ells, cosa que nosaltres afavorim sempre que podem.

Perquè cal incentivar als alumnes a que intentin fer els reptes?

Els reptes són la porta a la creativitat dels nens perquè els obliguen a pensar per ells mateixos unes solucions que no estan pautades al guió de la pràctica. Si animeu als alumnes a que facin els reptes i en reforceu les seves solucions proposades, estareu ajudant de forma determinant a que aquests agafin confiança a pensar per ells mateixos i vegin materialitzades les seves idees. De mica en mica seran més atrevits i generaran solucions de més qualitat.

Per altra banda, els reptes afavoreixen un espai immillorable per dialogar amb els nens i realment ensenyar-los de primera mà els conceptes de programació, ja que aquests solen introduir-se a través de dubtes generats pels mateixos alumnes, afavorint-ne l'enteniment.

Perquè cal tenir les pràctiques fetes abans d'anar a fer la classe?

Si heu fet les pràctiques abans a casa, veureu de primera mà els punts complicats d'aquesta. Així us serà més fàcil de detectar els possibles punts on els alumnes de ben segur s'encallaran i elaborar una resposta a priori el més entenedora possible pels nens. Aquesta agilitat i simplificació dels conceptes és bàsica, ja que penseu que esteu davant de nens i nenes d'entre 10 i 12 anys que no han fet mai programació, i és essencial ser capaços de donar-los una resposta el més clara possible.

Cal que els voluntaris tinguin impreses les pràctiques abans de començar?

Com us sigui més còmode. Nosaltres no ho fèiem. Tot i això pot ser útil si penseu que hi podeu fer algun dibuix, gràfic o notes que us siguin útils per la classe. En el nostre cas disposàvem d'una pissarra blanca on guixar tot el que necessitéssim.

Cal que els alumnes tinguin les pràctiques impreses abans de començar també?

Igual que l'anterior, això dependrà del club i de la biblioteca. Nosaltres vam apostar per utilitzar només les pantalles i no imprimir més folis dels necessaris. Però imprimir els guions pot ser beneficiós si els utilitzeu per fer el seguiment de l'alumne i els proposeu als que hi escriguin a sobre marcant els checkpoints o contestant a les preguntes.

Cal que els alumnes treballin en parella?

Nosaltres pensem que cada nen ha de treballar individualment sempre que sigui possible, perquè els ajuda a desenvolupar la seva capacitat de treball. Pensem que el fet de treballar en parelles té el risc de que un membre es pengi de l'altre. Tot i això, aquesta decisió s'ha de prendre entre els caps de taller i és perfectament vàlida.