Què són això dels Code Clubs?

Els Code Club (en català: clubs de codi o clubs de programació) són una xarxa d'activitats gratuïtes totalment gestionades per voluntaris amb l'objectiu de que els infants tinguin la oportunitat d'aprendre a programar. Aquestes activitats es porten a terme en horari extra-escolar, ja sigui a la mateixa escola, a un biblioteca, un centre cívic o qualsevol lloc que disposi d'ordinadors. Actualment, hi ha més de 1350 Code Clubs repartits per tot el món.

Disposem d'una sèrie de projectes pensats perquè els nens aprenguin els fonaments de la programació d'ordinadors de forma divertida. Els nens van adquirint nous conceptes relacionats amb la programació a través de la realització de petits videojocs, animacions o pàgines web. Cada projecte està dissenyat de forma que els nens hagin de desenvolupar la seva creativitat per resoldre una sèrie de reptes que es plantegen.

L'ànima del projecte són els milers de voluntaris repartits per tot el món. Tot i la diversitat dels voluntaris (pares, mares, germans grans, informàtics, hackers, arquitectes, etcètera...), tots ells comparteixen la mateixa passió per la programació i les seves aplicacions. De forma gratuïta, els milers de voluntaris es posen en contacte amb l'escola del seu barri o la més propera al seu lloc de treball i engeguen nous Code Clubs.

De mica en mica, anem creant nous cursos i activitats. A cada nou curs, els nens aprenen nous conceptes mentre utilitzen la seva imaginació per resoldre els reptes proposats a cada projecte. A hores d'ara, hi han programats quatre cursos: durant els dos primers, utilitzem el programari Scratch per introduir els conceptes més elementals de la programació. Durant el tercer curs introduïm conceptes bàsics de la programació web amb HTML i CSS. Durant el quart curs ampliem tots els conceptes anteriors a través d'un llenguatge de programació com Python, i així successivament.

La idea original dels Code Clubs va sorgir a l'abril de l'any 2012 al Regne Unit, de la mà de la Clare Sutcliffe i la Linda Sandvik a l'Abril. Contra tot pronòstic, en menys d'un any es van crear més de 800 clubs repartits per tot el Regne Unit. A principis d'estiu del 2013 es va decidir ampliar la proposta arreu del món.

A Catalunya, hi ha milers de centres de primària i secundària. En molts d'ells, la programació d'ordinadors no és una assignatura present al currículum dels alumnes. El nostre objectiu no és altre que aconseguir que cada escola de Catalunya tingui un club de programació on els nens puguin aprendre a programar. Ens queda molta feina per endavant, però segur que amb la vostra ajuda ens hem sortim!

.
Primers tallers al Regne Unit

Perquè hauríem d'ensenyar a programar als nens?

El que les escoles no ensenyen:

En un món cada dia més digital, saber programar és una habilitat molt important. Avui en dia, no n'hi ha prou sabent utilitzar un ordinador, editar textos, plantilles o navegar per internet. Els nens haurien de saber com funcionen les eines que utilitzen a diari.

Aprendre a programar no només és útil per als nens que volen dedicar-s'hi de grans, sinó que també pot ajudar a desenvolupar altres habilitats com la resolució de problemes, el raonament lògic o contribuir a altres ciències relaciones com la matemàtica. A més a més, programar pot ser molt divertit!

Els projectes estan desenvolupats per programadors experimentats i provats a 20 escoles pilot del Regne Unit. Al finalitzar els projectes, se'ls va demanar als nens que puntuessin les activitats de zero (molt avorrit) a 100 (la cosa més divertida que havien fet mai).

La nota final va ser un 92!

Això significa que funcionen!! A partir d'aquí, es van començar a engegar més i més clubs fins a dia d'avui, que ja són més de 10.000.


Filosofia

La filosofia del Code Club és utilitzar la diversió com a eina fonamental per estimular la creativitat i l'aprenentatge autònom dels nens. Per nosaltres és molt important que els nens estiguin en un ambient distès i que no es sentin com si estiguessin en una classe convencional de l'escola. Ens agradaria poder fer entendre als nens que poden arribar a descobrir la màgia que hi ha darrera dels ordinadors, amb l'objectiu de que siguin més crítics davant de certes situacions del món digital. Per suposat, el Code Club ajuda als nens a desenvolupar el pensament computacional que és de gran ajuda per poder programar ordinadors, però això són objectius secundaris.

"