Com engegar un Club


Escolliu un local

Si esteu disposats a començar un club de programació, el primer que heu de fer és trobar un espai que disposi d'una sala d'informàtica amb accés a internet. Per exemple, les escoles solen ser llocs molt adients, perquè els alumnes poden aprendre amb els seus amics i anar progressant junts. Les biblioteques i els centres cívics també poder ser bons llocs per engegar un club perquè us poden permetre fer classe fora de l'horari escolar o fins i tot els caps de setmana.

El més important és contactar amb els responsables del lloc i fer una reunió per explicar-los que és el Code Club, i en cas necessari, ensenyar-los alguns projectes de prova. En el moment que us poseu d'acord amb els horaris, no oblideu registrar el club, posar-vos en contacte amb nosaltres i baixar-vos els materials didàctics.

.

Registreu el vostre ClubUn cop tingueu un lloc on portar a terme el Code Club, no oblideu registrar-lo. El fet de registrar el club us donarà accés als certificats, plantilles de medalles i pòsters que us seran molt útils al vostre club. A part us serà molt útil per estar en contacte amb altres grups.

A hores d'ara, el registre de tots els clubs del món es fa a través de la pàgina del Code Club International. Seguiu les instruccions següents i no us oblideu cap camp del registre!

 • Aneu a la pàgina codeclubworld.org i cliqueu "Start Club" a dalt del mapa
 • Cal que especifiqueu un nom pel vostre club
 • Donat que la direcció de correu electrònica no serà visible al mapa, és important que especifiqueu alguna pàgina web o direcció d'Skype per poder comunicar-vos amb els altres clubs
 • No oblideu llegir els termes i condicions del CodeClub abans de finalitzar el registre
 • Benvinguts!

Funcionament del Club

Consells per al bon funcionament del vostre club

 • Cada sessió del Code Club dura 1 hora i es fa un cop per setmana.
 • Per cada alumne o parella, haureu d'imprimir una còpia de les instruccions del projecte.
 • Permeteu el treball en parelles. Les parelles s'ajudaran mútuament i seran més independents.
 • Abans d'anar a fer les classes, féu vosaltres els projectes, ja que això us ajudarà molt a solucionar els possibles problemes i respondre a les preguntes amb més facilitat.
 • Tingueu en compte els temps de desplaçament a l'escola per no arribar tard.
 • De cap manera podeu cobrar per donar classes o contribuir d'alguna forma als Code Clubs. Code Club és gratuït per a tothom!

Genereu un ambient d'aprenentatge positiu

Si no heu treballat anteriorment amb nens, us adonareu de seguida que no és gens fàcil de bon principi. Seguiu aquestes regles bàsiques i en poc temps tindreu un club funcionant de meravella.

Establiu una rutina

Un dels punts d'èxit més importants és establir una rutina i seguir-la metòdicament. Si el nens saben quin és l'objectiu i que han de fer, us serà molt més senzill a vosaltres ensenyar-los i a ells aprendre. Abans de començar un club, considereu el següent:

 • Què voleu que facin els nens quan entren a la sala d'ordinadors?
 • Els nens, haurien d'esperar-se callats a que tothom estigui preparat abans de començar a treballar? O pel contrari, s'haurien d'identificar a l'ordinador i començar a treballar tan bon punt arriben?
 • Si un alumne s'encalla en algun punt del projecte, què hauria de fer?
 • Ha d'aixecar la mà i esperar el seu torn?
 • Us poden cridar en qualsevol moment perquè aneu al seu lloc de treball?
 • Assegureu-vos d'explicar als nens que han de fer en cada moment i deixeu-ho clar a l'inici de cada sessió.
 • Com ho teniu pensat per aconseguir que tots els alumnes us escoltin?
 • A la majoria d'escoles, els professors utilitzen una sèrie de gestos per fer-se escoltar (p.ex. aixecar la mà, comptar fins a 5, fer palmes ...). Pregunteu als professors de l'escola si existeix alguna forma de fer que tots els alumnes us escoltin, o inventeu-ne una de nova!
 • Aviseu als nens quan arribeu a la meitat de la sessió, i torneu-hi quan faltin 5 minuts per plegar. Això els hi servirà per saber de quant de temps disposen per acabar el projecte.

Al final de cada sessió, pot ser interessant disposar de 5 o 10 minuts per discutir amb el grup com ha anat el projecte. Un cop que tothom hagi desat el projecte i apagat els ordinadors, discutiu que heu après durant la sessió, tenint en compte els punts principal. Què ha estat el més divertit? Fàcil? Difícil? Com se les han manegat per resoldre les dificultats? No deixeu passar aquesta oportunitat per agrair-los pel treball que de ben segur hauran realitzat i en el cas que ho creieu convenient, per ressaltar algun treball excepcional o l'esforç dels qui hagin treballat especialment dur.

Sigueu Positius

Els nens aprenen molt més en un entorn relaxat i positiu on els seus esforços es veuen reconeguts i elogiats. Aquí hi han algun dels consells per aconseguir-ho:

 • Parleu sempre als nens amb tranquil·litat, de forma educada i entusiasta.
 • No els critiqueu o els hi aixequeu el to de veu.
 • Vosaltres sou els que teniu que donar exemple sobre com voleu que es comportin. La positivitat genera positivitat!
 • Moltes escoles disposen de sistemes de recompensa (estrelles, adhesius, etcètera...). Si l'escola està d'acord que les utilitzeu, recompenseu als nens per l'esforç i el comportament positiu sempre que pugueu.
 • Intenteu focalitzar més als comportaments positius que als negatius. Elogieu de forma efusiva als nens que fan les coses correctament. Si un nen no està fent el que espereu, recordeu-li de forma pausada quina és la seva funció. Hi hauria d'haver sempre acompanyant-vos un mestre de l'escola que us pogués ajudar a gestionar aquests comportaments.
 • Pregunteu als professors si podeu organitzar algun tipus de cerimònia per entregar els diplomes del Code Club. Això faria que el treball dels alumnes es veiés més valorat a l'escola.

Diferenciació

Diferenciació significa adaptar els projectes a les necessitats individuals de cada nen del grup per fer que tothom pugui aprendre de forma relaxada i positiva.

Pregunteu als professors si hi ha algun nen amb necessitats especials al grup. Pregunteu que podríeu fer per ajudar-lo durant les sessions.

Recordeu que cada nen té diferents habilitats i aprenen a ritmes totalment diferents. Sigueu pacients i doneu-los el temps necessari per descobrir les coses per ells mateixos. Si veieu que hi ha algun nen que està constantment amb dificultats, considereu posar-lo amb un altre nen que veieu que està més avançat al projecte.

Al final de la majoria dels projectes hi han 'Desafiaments'. Estan pensats per a que els nens amb més facilitats puguin aprofundir una mica més als temes tractats, però hauríeu d'animar a tots els nens a que ho provessin.


Buscant voluntaris

Si ja teniu un lloc apropiat per engegar un Code Club -una escola, una biblioteca o un centre cívic per exemple- però no us sentiu prou qualificats per portar el club vosaltres mateixos, necessitareu trobar voluntaris que us donin un cop de mà.

Parleu amb amics. Envieu correus electrònics o cartes als pares, diaris locals o pàgines web del barri. Feu servir també les xarxes socials: Twitter, Facebook, fòrums o qualsevol cosa que penseu que pot ser útil.

Haureu de trobar-vos amb els possibles voluntaris per parlar de com tirar-ho endavant. Intenteu arribar a un acord en el dia i hora per fer les classes.

A partir d'aquí, comenceu a promocionar el club!

Recordeu que el Code Club hauria de ser sempre gratuït: aquest és un dels pilars de la nostra filosofia. Nosaltres posem tots els recursos gratuïtament i per tant s'espera que vosaltres feu el mateix.

Seguiu les lleis locals

Comproveu-ho amb els responsables de l'escola o la ciutat i assegureu-vos que esteu seguint la reglamentació local. L'última cosa que ens agradaria és que tinguéssiu problemes!